Hae

perjantai 6. marraskuuta 2015

Häkkielämää

Marsut ovat joka aamu hereillä jo ennen meidän nousemistamme, heräsimmepä sitten seitsemältä tai yhdeksältä, touhuamassa häkissä. Annan niille aamuheinät heinähäkkien päälle pian ylösnousun jälkeen ja ne suunnistavat innolla mökkien katoille syömään heinää. Marsut ovat hereillä noin kymmeneen - yhteentoista, minkä jälkeen ne menevät mökkiin, tunneliin tai heinäkasaan siestan viettoon. Ne heräilevät ajoittain liikuskelemaan ja tarkkomaan heiniä.

Iltapäivällä neljän tai viiden aikoihin otan marsut häkistä syliin vuorotellen ja annan niille c-vitamiinit, lasken ne keittiön lattialle jaloittelemaan sekä teen häkin päiväsiivouksen. Marsut jaloittelevat keittiössä - pujottelevat labyrintissä ja pitkässä tunnelissa, maastoutuvat mökkeihin, syövät heinää heinätelineestä ja pureskelevat pajutunnelin pätkää - noin tunnin ajan, minkä jälkeen otan ne takaisin häkkiin.

Häkkiin päästyään marsut syövät ohran versoja ja kuivaheinää, sekä kiskovat porkkanasiivuja porkkanapalloista. Ne tutkivat joka kolkan puhdistetusta häkistä ja pujottelevat tunneleissa sekä heinäkasassa. Väliin voi mahtua lyhyitä siestoja, mutta ne ovat aika aktiivisia kahdeksaan asti, jolloin ne vetäytyvät lepäämään. Porkkanasiivut saa usein laittaa takaisin porkkanapalloihin monta kertaa illassa, koska marsut syömisen ohessa kiskovat ja viskelevät niitä mielellään.

Yhdeksän aikaan annan iltaheinät ja silloin marsut hyppäävät taas mökkien katoille heinän syöntiin. Ennen kymmentä annan heinäputket. Heinien kiskominen heinäputkista on marsujen lempihommaa ja putkien heinät onkin tyhjennetty häkkien pohjalaatikoihin purujen päälle jo puoli yhdentoista aikaan. Täytän putket uudelleen samoilla heinillä ja täytän porkkanapallot taas kerran - että niillä olisi jotain touhuttavaa taas seuraavana aamuna ennen meidän heräämistämme. Yhdentoista aikoihin, kun meillä sammuvat valot, marsutkin kömpivät mökkeihin nukkumaan. Yöt ovat hiljaisia eivätkä ne oletettavasti silloin paljon touhuile.

Otimme marsuista ja niiden häkkielämästä muutaman kuvan viime viikon lopulla.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti