Hae

perjantai 20. marraskuuta 2015

Kaksi marsua, neljä mökkiä ja kaksi tunnelia

Joku voi ihmetellä, että mitä kaksi marsua tekee häkissään neljällä mökillä, mutta meillä on homma mennyt kutakuinkin näin:

Kun Robin ja Rudi tulivat meille uudenvuodenaattona 2013, niin niillä ei ollut yhtään mökkiä eikä tunnelia. Keskellä häkkiä oli iso heinäkasa ja häkin perällä kaksi makuualustaa. Tammikuun 2014 aikana hankimme niille sitten kaksi mökkiä, yhden pajusillan ja yhden pajutunnelin. Pian tämän jälkeen niille ostettu häkki osoittautui liian pieneksi, joten ostimme niille pituudeltaan 100 cm olevan kerroshäkin. Tilauksen mukana tuli myös Thordis-tarvikesetti, jossa oli mukana mökki. Tämän kolmannen mökin sijoitimme kerroshäkin yläkertaan ja kaksi muuta mökkiä alakertaan.

Marsut eivät juurikaan käyttäneet yläkertaa muuhun, kuin yläkerrassa olevien heinien ja pellettien syöntiin, joten kerroshäkin alakerta alkoi tuntua yhtä pieneltä, kuin sitä edeltävä häkki. Niinpä se oli käytössä vain kuukauden ajan, kun hankimme sen tilalle 120 cm pituisen kerroshäkin.

Käytimme uutta kerroshäkkiä noin kolmen kuukauden ajan ja siinä ajassa häkin keskitasanne oli kerinnyt jo pissiintyä ja likaantua. Lisäksi marsut eivät edelleenkään käyttäneet paljoakaan yläkerrosta. Toukokuussa 2014 selailin Marsumayhemin sivuja häkkijärjestelyistä ja totesin, että blogin pitäjä on käyttänyt mm. mökkejä marsujen siirtymiseksi eri häkkilaatikoiden välillä. Niinpä mekin aloimme suunnitella vastaavaa ratkaisua. Yhdistimme 100 ja 120-pituisten häkkien alakerrat ja sijoitimme mökit häkkilaatikoiden keskelle, että marsut pääsevät sitä kautta kulkemaan. Kolmas mökki sijoitettiin takahäkin takaosaan. Etuhäkin etuosassa on ollut joskus tunneli, joskus heinäkasa, joskus kumollaan oleva pahvilaatikko ja joskus porkkanakattoinen, iso mökki.

Tällä ratkaisulla mentiin vuosi eteenpäin, tosin aikaisemmin käyttämäni pajutunnelit vaihtuivat JR Farm -heinätunneleiksi, koska kun niistä on pohjat leikattu pois, niin marsut viihtyvät niissä ja pujahtelevat mielellään niiden läpi. Pajutunneleita olemme leikanneet lyhempiin osiin ja tarjoamme niitä keittiön lattialla. Toukokuussa 2015 tilasin kaksi uutta mökkiä ja sijoitin ne häkkiyhdistelmän keskelle. Vanhemmat mökit otettiin ulkohäkkikäyttöön ja keittiön lattialle.

Tällä ratkaisulla mentiin taas tänne marraskuulle asti, jolloin päätin kokeilla, että mitä marsut tykkäisivät etuhäkin etuosassa olevasta neljännestä mökistä ja siitä tulikin niiden suosikkimökki. Marsujen suosiota voi paljonkin mitata papanoiden määrällä ja suosituimpia paikkoja tuntuvat tällä hetkellä olevan molemmat tunnelit, etuhäkin etuosan mökki ja keskimökit. Takahäkin takaosan mökissä ei sen sijaan oleilla paljoakaan, tosin sen katto on suosikki-heinänsyöntipaikka.

Marsuille mökit toimivat tätä nykyä heinänsyöntipaikkoina, kulkuväylinä ja oleilupaikkoina (sekä päällä että sisällä). Hugo sujahtaa usein suoraan häkkilaatikoiden reunojen yli eikä käytä keskimökkien kattoja siirtyessään häkkilaatikosta toiseen. Nyt tein vielä uuden ratkaisun ja pyysin miestä ottamaan kaikista lopuista portaallisista mökeistä portaat pois. Näin häkkiin tuli taas vähän lisätilaa ja marsuille lisää kulkuaukkoja.

Näkymää takahäkkiin:  


Näkymää etuhäkkiin:


Hugo käyttää usein tuoreheinäkoriakin istuessaan heinänsyönnissä. Yhteiskuva heinänsyöntituokiosta:


2 kommenttia:

  1. Mulla on pieni addiktio ilmeisesti mökkien suhteen. Marsuilla (3kpl) 230x120 aitauksessa yhdeksän mökkiä ja viisi tunnelia. Kaksi tunnelia on aika pieniä, mutta kyllä sinnekkin mennään. :D Mulla on vain 4mökkiä ell. kaupasta ostettu. Loput pahvisia tai itse tehtyjä. On se pahvinenkin mökki hyvä piilopaikka, jos marsu ei satu ole järsivää sorttia. :) Mulla on yksi sellainen iso k-citymarketin pahvilaatikko, joka maksoi 1,50. Mun marsut ovat tykänneet myös 5kilon mansikkalaatikoista. Oikeastaan oleskelevat kaikkein vähiten niissä mökeissä jotka on ostettu ell. kaupasta.
    Mun marsut asuivat ennen tuollaisessa 120x60 kaksikerroksisessa. Ei niistä oppinut kuin yksi kulkemaan ramppia. Yleensä kolmea urosta ei pidetä 120x60 häkissä, mutta ei ne pöhköt vaan tajunneet. Silloin ajattelin itsekkin liittää samanlaisen 100cm häkin 120cm häkin perään, mutta sitten tulikin aitaus ja myöhemmin otettiin häkki kokonaan pois käytöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on ihanan iso aitaus marsuillesi. Kyllä marsut tykkää siitä, että niillä on enemmänkin mökkejä, niin voi aina livahtaa lähimpään vapaana olevaan mökkiin.

      Poista