Hae

perjantai 23. lokakuuta 2015

Uimahousupoika Hugo, kympin heinää sekä säilytysratkaisuja

Hugo on ollut meillä nyt yli kolme kuukautta. Se tuotiin eläinliikkeestä 29.6.2015 pienenä, 600 gramman painoisena lapsukaisena ja nyt tämän iltainen paino oli 960 grammaa. Hugo on hankkinut nimikkeen uimahousupoika, koska sen harmaat karvat rajautuvat lonkkiin ja jaloissa on valkeaa karvaa. Hugo tulee Robinin kanssa toimeen jo suht. hyvin, tosin lyhyitä pölähdyksiä kuuluu silloin tällöin, kun se otaltaa yhteen Robinin kanssa. Tuoreita haavoja ei ole ollut kuitenkaan enää pitkään aikaan. Hugo on myös tullut murrosikään: ollessaan lattialla Robinin kanssa, se yrittää Robinin selkään, mitkä yritykset Robin välittömästi torjuu. Kolme kuukautta sitten oli tilanne toisinpäin: silloin Robin yritti astua Hugoa, nykyään se jättää Hugon siinä suhteessa rauhaan.

Suhteessa ihmisiin Hugo on vielä vähän arka. Se menee mökkiin, tunneliin tai heinäkasaan, kun häkin vierelle tullaan. Samoin se keittiön jaloittelualueella menee mökkiin, kun menen keittiöön marsujen jaloitellessa siellä. Toisaalta se liikkuu vapautuneesti häkissä, kun pysyttelemme esim. sohvalla. Kuivaheinän tarjoamisen aikana Hugon arkuus unohtuu. Se tulee valppaana odottamaan omaa heinäannostaan.

Tässä muutamia kuvia tältä iltapäivältä Hugosta, sohvalta kuvattuna.




Meillä loppui tosiaankin tuoreen heinän ja voikukanlehtien haku n. puolitoista viikkoa sitten. Tällä viikolla avasin onnekseni uuden heinäpussin, jonka heinästä voin sanoa, että se on kympin heinää. Se on vihreää, tuoksuu hyvälle ja marsut ahmivat sitä niin, ettei heinäkasaan tahdo riittää mitään. 


Kaksikymmentä vuotta sitten tein kierrätyskeskuksessa löydon, joka on käytössä yhä tänä päivänä. Rahtasin Ladan kyytiin nuorisokokoa olevan kirjoituspöydän ilmaiseksi. Se koostui laatikostosta, kaapista ja pöytälevystä. Laatikosto ja kaappi pinottiin kotona päällekkäin ja päälle sahattiin ja kiinnitettiin pöytälevystä sopivan kokoinen pala. Tämä kaappi on ollut siitä lähtien käytössä. Vuoteen 2013 se oli käytössä koirilla, ja laatikoihin sekä kaappiin mahtuivat - pehmoleluja lukuunottamatta - kaikki niiden tarvikkeet. Uudenvuodenaatosta 2013 lähtien, kun meille tuli koirien jälkeen marsuja, kaappi on ollut marsujen käytössä. Ylimmässä laatikossa on näkkileipää, toiseksi ylimmässä mm. ylimääräisiä ruokakuppeja, juomapullo, voiteita ja vitamiinia, kolmannessa laatikossa käytössä oleva pellettipussi ja herkkutankoja, neljännessä laatikossa pyyhkeitä. Alakaapin ylähyllyllä on käytössä oleva heinäpussi ja alahyllyllä täydet pellettipussit.

Kaapin vieressä on vanerilevyt, joilla rajaamme marsujen jaloittelualueen keittiöön.


Toinen paikka, missä on ainoastaan marsutavaraa, on marsujen häkin vieressä oleva kirjoituspöytä. Sen päällä on kaksi isoa ohralaatikkoa, joissa on ohraa kasvamassa. Ylälaatikossa on marsujen kynsisakset, harja, karsta, kampa, ohran leikkuuseen tarkoitetut sakset sekä kannellisia astioita, joissa on kuivattua nokkosta ja voikukkaa. Alakaapissa on ylähyllyllä liian pieneksi jäänyt pajusilta, kangastunneleita ja wc-paperinhylsyjä (heinäputkien tekoon). Alahyllyllä on puhtaita mökkialustoja, joita olen ommellut yhteensä 17 kappaletta niin, että päällipuoli on lakanakangasta ja sisusta froteeta. Kirjoituspöydän alla on ritilä, jolla erotamme marsut tarvittaessa. Sivuhyllyllä on useamman litran vetoinen kannellinen puruastia, josta otetaan purua päiväsiivouksen yhteydessä.

Kaikki muut marsujen tarvikkeet ovatkin sitten siellä täällä asunnossamme:

Makuuhuoneen sängyn alla on kaksi pitkää laatikkoa, joissa on kerroshäkkiemme ylähäkkiosat (alaosat ovat käytössä häkkiyhdistelmässä). Lisäksi siellä on tiukasti teipattuna avattu multapussi.

Makuuhuoneeseen korkean kaapin viereen on pinottu avaamattomat multapussit ja heinäpussit.

Makuuhuoneessa neulekoneen alla on marsujen kuljetusboksi.

Vaatehuoneessa on kalusteet, joita käytetään keittiön lattialla, kun marsut päästetään sinne jaloittelemaan. Suurin osa niistä mahtuu laatikkoon, jolla Robin ja Rudi tuotiin meille aikoinaan. Pitkä mustavihreä tunneli roikkuu vaatehuoneen seinään kiinnitetystä naulasta.

Työhuoneen sängyn alla on labyrintti sekä ohran viljelyyn käytettävä ohralaatikko, jossa on ohranjyviä.

Mankelin ja käytöstä poistetun pakastimen välissä ruokailutilassa on yksi tai useampia 20 - 25 kg:n purupusseja.

Mankelin alla ovat mökit, joita käytämme keittiön jaloittelutilassa.

Pakastimen päällä olevassa varahäkissä on heinäteline, joka laitetaan marsuille jaloittelutilaan.

Tätä listaa lukiessa tuntuukin siltä, että marsujen tarvikkeet vievät paljon enemmän tilaa, kuin koirien tarvikkeet aikoinaan. Ne kun mahtuivat suurimmilta osin siihen kierrätyskeskuksesta hankittuun kaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti