Hae

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Marsujen ruoka

Meillä marsujen ravinto koostuu pelleteistä, kuivasta heinästä, tuoreheinästä ja voikukanlehdistä (kesällä), ohran versoista (talvella), porkkanoista, omenoista, näkkileivästä sekä c-vitamiinista.

Pelletti

Annamme marsuille Bello-pellettiä kuppiin niin paljon, kuin ne jaksavat syödä. Yleensä pelletin syönti on kuitenkin aika vähäistä ja kuppia saa täydentää harvakseltaan. Uudenvuoden aattona 2013, kun hankimme marsut, ne olivat tottuneet jo eläinliikkeessä syömään Belloa ja minäkään en muusta tiennyt. Hugo on oppinut tämän runsaan kolmen kuukauden aikana, minkä on meillä ollut, oppinut syömään Belloa Robinin myötä. Tiedän nyt myöhemmin, luettuani netin keskustelupalstoja ja marsujen hoitosivuja, että muitakin, parempia pellettimerkkejä on olemassa. Evan marsumaailmassa on pellettivertailu, jossa on aika kattava vertailu eri pellettimerkeistä. Sen mukaan Bellossa on liian vähän kuitua ja sen on huhuttu sisältävän kananmunaa. Tuosta vähäisestä kuitumäärästä sanoisin, että onhan marsuilla täysin pelletittömiäkin ruokavalioita ja silloin ne saavat tarvitsemansa kuidun heinästä. Meillä ne saavat kuitua myös syödessään kesällä säännöllisesti tuoreheinää ja talvella ohraa. Robin on pysynyt hyvässä kunnossa ihan Bellon syönnilläkin. Bellolinjalla siis jatketaan, ja ne syövät sen 100-%:sesti, koska puhdistelen tarvittaessa purut ym. pelletikupista ja laitan ne edelleen tarjolle, täydentäen tarvittaessa.

Kuiva heinä

Kuiva heinä on se, missä ei meillä säästellä. Toiveena on se, että marsujen hampaat pysyisivät kunnossa, kun niitä innostetaan usein tapahtuvaan heinän syöntiin. Marsut saavat aamulla herättyäni pienen tukollisen kuivaheinää heinähäkkien päälle, samoin iltapäivällä häkin päiväsiivouksen yhteydessä ja vielä illalla yhdeksän aikoihin. Lisäksi ne saavat yötä vasten wc-paperin hylsyistä tehdyt heinäputket, jossa on hylsyjen sisällä heinää. Ne pudottelevat osan heinästä häkkilaatikkojen pohjalle, ja se heinä laitetaan sitten etuhäkissä olevan heinäkasan päälle. Kolmen viikon välein, kun kaikki purut tyhjennetään häkkilaatikoista, heinähäkeissä jäljellä olevista heinistä tehdään uusi heinäkasa, jossa ne viihtyvät päivittäin nukkumassa ja oleilemassa. Heinän syönti on runsaasta tarjonnasta huolimatta ehkä vain 40-%:sta.

Tuoreheinä ja voikukanlehdet

Tuoreheinää (runsaammin) ja voikukanlehtiä (vähemmän) laitetaan tuoreheinäkoriin sekä etuhäkin tunneliin joka päivä päiväsiivouksen jälkeen runsas kourallinen. Tämän vuotinen tuoreheinän saanti alkoi toukokuun puolessavälissä ja jatkuu edelleen. Hugokin oppi tuoreheinän ja voikukanlehtien syöntiin Robinin myötä nopeasti. Kun tuoreheinä laitetaan n. 17 - 18:n aikoihin marsuille tarjolle, niin se on syöty 100-%-sti jo kello 20:een mennessä.

Ohran versot

Tänä vuonna ohran kasvatus aloitettiin viikko sitten sunnuntaina ja viljelmä on jo hyvässä leikkuukunnossa.




Huomenna laitamme uuden viljelmän toiseen laatikkoon kasvamaan ja tätä valmista viljelmää aletaan leikata tiistai-iltana. Hugo ei ole aikaisemmin maistanut ohran versoja, joten sille pitää ilmeisesti tarjota niitä ensin sylissä. Viime talvena ohran kulutus oli 100-sta, ja sitä viljellään/tarjotaan lokakuun - toukokuun välisenä aikana. Ohraa pannaan kasvamaan aina kahdeksan päivän välein ja yksi tuollainen laatikko riittää kahdeksaksi päiväksi. Sen päätarkoitus on olla marsuille mielenhyvikkeenä, kun talvella ei saa tuoreheinää eikä voikukanlehtiä. Keräämme kuitenkin luonnosta tuoreheinää ja voikukanlehtiä ohran lisäksi, niin pitkään kuin niitä on vielä saatavilla.

Porkkanat, omenat

Meidän marsut eivät ole tottuneet syömään esim. kurkkua, tomaattia, salaattia tai paprikaa. Ainut, mikä niille kelpaa, ovat porkkana ja omenat. Yhdestä isosta porkkanasta tai kahdesta pienestä leikattuja porkkanasiivuja laitetaan kahteen porkkanapalloon tarjolle. Ne syövät siitä noin puolet, porkkanan makea keskiosa on niiden mielestä kaikkein parasta. Isosta omenasta riittää pala päivää kohti viideksi päiväksi, ja sen ne syövät iltaan mennessä kokonaan.

Näkkileipä

Maitojauheetonta näkkileipää laitetaan häkkilaatikoihin mökkien viereen puolitoista näkkileipää kerrallaan ja siitä kuluu n. kaksi kolmasosaa usemman päivän aikana.

C-vitamiini

Marsut saavat c-rakeita veteen sekoitettuna ruiskuissa. C-vitamiinin antaminen on pienoinen ongelma, koska osa vitamiista jää ruiskun kärkeen jauheeksi. Robin on kuitenkin pysynyt siinäkin suhteessa hyvässä kunnossa näiden liki kahden vuoden aikana. Uskon, että marsut saavat osan c-vitamiinista myös näiden muiden edellä mainittujen ruokien mukana.

Ruokailu kahdestaan

Olen yrittänyt seurata sitä, että myös Hugo saa tarvitsemansa ravinnon marsujen kokoerosta huolimatta. Se on usein Robinin kanssa kahdestaan syömässä tuoreheinäkorin antimia, samoin näen sen päivittäin heinähäkin äärellä sekä myös pellettikupilla. Porkkanaa Hugo syö, kun Robin ensin pudottaa sitä häkkilaatikon pohjalle. Hugon paino on nyt pysytellyt pidempään 900 - 950 gramman tuntumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti