Hae

lauantai 15. elokuuta 2015

Erilaisia tunneleita ja valmistautumista syksyyn

Marsut tykkäävät olla erilaisissa tunneleissa ja niitä olemmekin hankkineet ajan oloon useita. Tunneleiden kuvat ovat Zooplussan ja eläintarvikekaupan sivuilta.

Pajutunneli oli ensimmäinen hankinta. Hankimme ensimmäiset pajutunnelit eläintarvikekaupasta ja niiden suun halkaisija oli n. 15 cm. Ne tarjosivat lepopaikan lisäksi mieluista purtavaa, kun Robin ja Rudi olivat pienempiä. Marsut pureskelivat pajutunnelin parissa viikossa siihen kuntoon, että niissä oli isoja koloja. Myöhemmin marsujen kasvaessa ostimme pajutunnelit Zooplussalta ja niiden suun halkaisija oli 20 cm. Marsut eivät isompana enää viihtyneet pajutunnelin sisällä, joten nykyään olemme tehneet niin, että pienempiin osioihin leikattu pajutunneli on lähinnä pureskelua varten. Hugo ei pahemmin välitä pajutunnelin pureskelusta, vaan käyttää sitä kulkuaukkona heinäkasaan.
Oksista koottu tunneli oli toinen hankintamme, ja senkin hankimme eläintarvikekaupasta. Marsut viihtyivät sen päällä ja sisällä ihan pieninä, mutta nykyään ne eivät noteeraa sitä. Tunneli on jo käynyt liian pieneksi. Olemme lisänneet sen alaosiin uusia oksia, mutta siitä huolimatta marsut eivät pahemmin käytä sitä, kun se on keittiön lattialla.
Tämä luonnonpuinen tunneli oli jo alunalkaen liian pieni. Olemme lisänneet sen alaosiin puupaloja korokkeeksi ja nykyään Hugo käyttää sitä lattialla mennessään labyrintistä tämän tunnelin kautta mökkiin.
Ostimme tämän tunnelin vuoden 2014 syksyllä. Se pantiin aluksi yhdistelmähäkin etuosaan. Marsut käyttivät sitä vaihtelevasti, mutta eivät viihtyneet sen sisällä pitkiä aikoja lepäämässä. Olisiko tunnelin materiaali vähän liian karkeaa. Myöhemmin erotimme tunnelin osat erilleen ja nykyään isompi osa on Hugon varahäkissä ja pienempi käytössä silloin, kun marsut ovat keittiön lattialla.


Tämä halkaisijaltaan 20 cm oleva tunneli on marsujen lempipaikka. Meillä on näitä kaksi ja olemme sahanneet tunneleista pohjat pois, etteivät ne pissiintyisi. Tunneleiden sivustoihin keskelle on tehty kaksi reikää, joiden kautta pujotetaan rautalanka ja tunneli kiinnitetään häkin sivuseinämään. Robinkin mahtuu kääntymään tässä tunnelissa ja nukkuu siinä usein poikittain.


Tämä tunneli ei mahdu häkkiin, vaan on keittiön lattialla ollessaan marsujen lempipaikka. Kun se laitettiin ensimmäistä kertaa lattialle, niin marsut eivät pelänneet sitä ollenkaan, vaan lähtivät heti innostuneina kipittämään tunnelin päästä päähän. Tunnelia joutuu aika ajoin huuhtelemaan, koska marsuilla on taipumus pissiä sen sisään.
Syksy on jo lähestymässä ja sen mukaisesti alettiin tehdä uusia hankintoja. Tuoreen heinän saanti loppuu luonnosta ehkä kuukauden tai puolentoista kuukauden päästä ja ohran kasvatus sisätiloissa alkaa. Sitä varten tarvitaan myös multaa. Mullat ovat nyt edullisia ja huomasimme hyvän myynti-ilmoituksen. Ostimme 12 eurolla neljä 40 litran multasäkkiä. Mullat varastoitiin kotimme nurkkaukseen heinien alle, pahvilevyin eroteltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti