Hae

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Marsujen välienselvittelyt ja keinot niiden ehkäisemiseksi

Meidän marsut ovat tulleet yleensä hyvin toimeen keskenään, mutta välillä on ollut tilanteita, joissa jompikumpi jahtaa pitempikestoisesti toista ja siihen on pitänyt miettiä keinoja, että miten sitä ehkäistään. Kun Hugo tuli meille viime kesänä, niin Robin jahtasi alkuaikoina Hugoa - ja nyt, kun Hugo on kasvanut jo isommaksi, niin se on jahdannut parina iltana Robinia. Päivät ovat menneet hyvin, mutta illalla se on taas alkanut, ja siihen on pitänyt puuttua.

Yksi keino helpottaa välienselvittelyjä on iso häkki, jossa on piilopaikkoja. Olisi helpompaa, jos meillä olisi isompi häkki, jossa olisi syvyyttä ainakin 70 cm ja leveyttä saman verran kuin nyt eli reilusti yli 2 m. Toisaalta sitä toistensa takaa ajamista tapahtuu lattiallakin ja siellä tilavuus on sentään n. 3 neliötä. Häkissä on kuitenkin tilavuutta yli 1 neliön verran ja myös piilopaikkoja, joihin jahdattu osapuoli voi mennä. Kolmessa mökissä on kolme aukkoa, joista pääsee sisään ja ulos, joten jumiin jäämisen mahdollisuutta ei ole.

Jos jahtaaminen on kestänyt häkissä pitempään, niin olemme laittaneet sille lopun pistämällä yhdistelmähäkin etu- ja takahäkin väliin ritilän - ja Hugon etuhäkkiin ja Robinin takahäkkiin. Ensimmäisen kerran pidimme niitä tällä tavalla erotettuina viime kesänä ja nyt keväällä pari kertaa, kun Hugo jahtasi Robinia. Aikaisemmilla kerroilla pidimme niitä erotettuina yön yli, mutta viimeisimmällä kerralla vain varttitunnin - sammuttaen heti valot, kun ritilä otettiin pois. Tilanne on rauhoittunut ritilän käytöllä joka kerta eivätkä ne ole yhdistämisen jälkeen hyökänneet sen kummemmin toistensa kimppuun, vaikka sanotaan, että jos marsut erottaa riitatilanteessa ja sitten yhdistää, niin ne hyökkäävät toistensa kimppuun entistä rajummin.

Kun marsuilla on riittävästi makuupaikkoja, ruokailupaikkoja ja juomapulloja, niin niiden ei tarvitse tapella niistä. Meillä näitä kaikkia on - ja meillä jahtaaminen on tapahtunut enemmänkin aikanaan Robinin osalta sen vuoksi, että se halusi osoittaa kuka on pomo, ja Hugon osalta, koska se halusi viedä Robinilta tämän johtajuuden.

Yhtenä keinona suositellaan myös marsujen, niiden häkkien ja kaikkien virikkeiden pesua. Sen jälkeen marsut laitetaan häkkiin niin, että jahdattu osapuoli on siellä ensin vähän aikaa ja sitten laitetaan jahtaaja. Meillä tätä rajoittaisi kysymys, että mihin marsut laitettaisiin häkin ja virikkeiden pesun ja kuivauksen ajaksi. Keittiöönkö - mutta silloinhan niiden hajut sekoittuisivat joka tapauksessa. Johonkin boksiin, laatikkoon tai pyykkikoriin - mutta niin ahtaassa tilassa olisi tukala odotella, että saisimme kaiken pestyä.

Marsut jahtaavat toisiaan jonkun verran myös lattialla jaloitellessaan, mutta sitä pidän enemmänkin leikkimielisenä kisailuna - ne kun pyrkivät vuoron perään astumaan toisiaan, eikä jahtaajaa ja jahdattua varsinaisesti ole.

Tässä kuvassa Hugo ja Robin olivat vielä yhteistuumin pajutunnelin kimpussa.


Tämä tilanne oli hiukan myöhemmin, kun jompikumpi jahtasi toista. Hiivin kameran kanssa lähemmäksi ja  marsut pysähtyivät.


Välillä oli mukava levätä kolmihaaraisessa tunnelissa.


Tämä kuva oli tältä päivältä, kun marsut oleilivat ensin näin sopuisasti labyrintissä. Myöhemmin ne taas kisailivat toinen toistensa perässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti