Hae

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Yhdistelmähäkki

Tammikuussa 2014 ihastelin Zooplussan sivuilla kerroshäkkejä ja aika pian sellainen tuli hankintalistalle. Tilasimme tällaisen 100 cm pituisen kerroshäkin, jonka kuvaus löytyy täältä. Yritimme alussa laittaa puruja myös yläkertaan, mutta se lenteli niin paljon ympäriinsä ja ramppiin, että päädyimme yläkerrassa muovifroteen käyttöön. Tässä vaiheessa meillä ei ollut vielä yhtään metallista heinähäkkiä ja heinät olivat kerrosten häkkilaatikoissa. Rampit peitettiin miehen sukanvarsilla ja ylemmän rampin ympärillä laitettiin metalliverkkoa, ettei marsut tipu.


100 cm pitkä häkki alkoi pian tuntua liian pieneltä, varsinkin yläkerrassa olevan aukon vuoksi, joten tilasimme helmikuussa 2014 120 cm pituisen kerroshäkin, kuvaus. Pian molempiin kerroksiin hankittiin myös heinähäkit ja alakertaan ensimmäinen ruokapallo, johon laitettiin porkkanasiivuja. Tämä häkki oli muutaman kuukauden käytössä, kunnes marsut toukokuussa 2014 keksivät ruveta puremaan yläkerran muovifroteeta ja mönkimään sen alle. Myös välitasanne oli muuttunut nopeasti pissiseksi.


Päätimme luopua kokonaan yläkerroista ja yhdistää 100 cm ja 120 cm pitkät kerroshäkkien alakerrat. Ne erosivat syvyyssuunnan leveydessä kuvausten mukaan vain 1 cm:n, käytännössä pari kolme. Eri häkkien ritilät yhdistettiin yläosistaan rautalangalla. Pyörät pidettiin tottakai edelleen käytössä häkkien alla, että siirrettävyys helpottuu. Keskelle laitettiin mökit, joiden kattoja pitkin marsut voivat kulkea häkistä toiseen. Metallisten heinähäkkien taakse häkkien ulkopuolelle laitettiin muoviset heinähäkit estämään heinien kulkeutumista häkkien taakse.


Etuhäkki oli aluksi näin pelkistetty. Tässä vaiheessa marsut olivat vielä innostuneita pajunoksien pureskelusta, joten niitä oli siellä nippu. Muuten tämä yhdistelmähäkin puolisko jäi aika vähälle käytölle marsujen osalta, ilmeisesti, koska siellä ei ollut muita piilopaikkoja kuin mökki. Etuhäkin pellettikuppiakaan ei pahemmin käytetty. Etuhäkkiin olimme saaneet jo toisen porkkanapallonkin Zooplussan tilaajalahjana.


Marsut oleskelivat enimmäkseen täällä takahäkissä. Kuvassa on etualalla pienoinen kaarnatunneli, johon piti lisätä palikat alle, että marsut mahtuivat kulkemaan sen alta.


Kaarnasilta vaihtui pian pajutunneliin takahäkissä. Marsut tykkäsivät kovasti pureskella pajutunneleita, joita aloimme hankkia jo ensimmäisenä keväänä, kun ne olivat meillä. Tässä kuvassa on vielä tarjolla kuivattuja leipäpaloja, mutta myöhemmin marsut tykästyivät enemmän näkkileipään.


Etuhäkkiin laitoin itseompelemani kangastunnelin. Se kävi pian liian ahtaaksi, kun marsut kasvoivat.


Kesällä 2014 etuhäkkiin löytyi jonkin tilauksen mukana tullut pahvilaatikko, jonka sisään laitettiin tuoretta ruohoa. Oikealla pajusilta, joka jäi liian pieneksi marsuille.


Pahvilaatikko oli teipattu roudarinteipillä, mutta laatikko oli niin iso, että marsut eivät mitenkään yltäneet teippiin. Tässä vaiheessa heinähäkki oli jo etuhäkissäkin siirretty mökin viereen ja marsut söivät heiniä mökkien katoilta.


Kesällä 2014 hankimme tuoreheinäkorin takahäkkiin. Syksyllä 2014 pajutunneli korvattiin JFarmin heinätunnelilla, jossa on tässä kuvassa vielä pohja paikallaan, mutta se pissiintyi parissa päivässä ja leikkasimme pohjan pois. Sen jälkeen tämä heinätunneli on edelleen käytössä, nykyään vaan on sen häkinpuoleiselle sivullekin keskelle leikattu aukko kulkemista varten.


Syksyllä 2014 hankimme etuhäkkiin kolmihaaraisen tunnelin. Se ei aluksi kiinnostanut marsuja kovinkaan paljon, mutta on nyt lattialla kovassa käytössä.


Syksyllä 2014 korvasimme tuoreheinäkorin takahäkissä heiniä sisältävällä pajukorilla. Se tyhjennettiin nopeasti ja pajukoria pureskeltiin. Tuoreheinäkori tuli kuitenkin uudelleen käyttöön, koska saimme 9,6 kiloa ohraa ja kasvatimme ohranversoja yli vuoden ajan säännöllisesti.


Kesällä 2015 täällä etuhäkissä oli käytössä JFarmin heinäporkkanamökki. Se korvattiin kuitenkin pian heinäkasalla. Silloin oli jo käytössä toinenkin JFarmin heinätunneli, joten tämä vanhempi siirtyi etuhäkkiin.


Takahäkki oli näinollen muotoutunut nykymuotoiseksi. Ohran saanti loppui, joten tuoreheinäkorissa on nykyään kuivaheinää, kunnes taas kesällä saadaan tuoretta heinää ja voikukanlehtiä. Vasemmanpuoleisen mökin katto on rakenneltu uudelleen kerroshäkin välitasanteesta, mutta alkaa olla jo tummunut sekin, ei tosin pissistä, vaan paljosta kulkemisesta. Hugo liikkuu mielellään sen mökin katolta heinäkasan päälle, siitä tuoreheinäkorin päälle ja siitä keskimökkien katoille. Tähän uuteenkin JFarmin heinätunneliin on leikattu häkin puoleiselle sivulle aukko ja pohja on leikattu pois. Heinätunnelit ovat rautalangalla kiinni häkin kaltereissa, joten kaltereiden puoleisiin heinätunneleiden sivuihin on tehty kaksi pientä reikää.


Etuhäkkikin muotoutui nykymuotoiseksi, kun sen etuosaan lisättiin häkkiyhdistelmän neljäs mökki, josta on tullut marsujen suosikkimökki.


Tässä on häkkiyhdistelmä etualalta kuvattuna, kun oli juuri purut vaihdettu viime perjantaina. Häkkiyhdistelmän molemmissa häkeissä on isot luukut etualalla ja lisäksi koko yläosa on avonainen.


Tässä häkkiyhdistelmä vielä, kun ruuat ja kalusteet on laitettu paikoilleen.


Yhdistelmähäkkiin liittyy monia hyviä puolia. Siitä on helppo kerätä papanat ja pissikohdat pois, koska häkkiin pääsee käsiksi sekä ylhäältä että edessä olevien isojen luukkujen kautta. Lisäksi purujenvaihtopäivänä kaksi laatikkoa on kevyempi kantaa ulos tyhjennettäväksi kuin yksi iso. Pyörien ansiosta häkki liikkuu keskilattialle. Marsut on helppo ottaa pois häkistä. Kun menen illalla tekemään huoltotoimenpiteitä häkkiin, niin marsut voivat vaihtaa häkkiä, jos niitä häiritsee läsnäoloni. Häkkiä ja marsuja voi valokuvata ylhäältä sivulta päin niin, ettei ritilikkö ole edessä.

Niitä vähemmän hyviä puolia on myös muutamia. Kaipaisin lisää syvyyttä häkkiin ehkä n. 10 - 20 cm. Nykyisellä kalustuksella muunneltavuus on vaikeaa. Ainakaan mitään uutta häkkiyhdistelmään ei voi enää lisätä eikä entistä ottaa pois. Ritilikön kiinnittäminen on hieman haastavaa purujen vaihdon jälkeen, sitä joutuu kiskomaan suuntaan jos toiseen, että se yltää joka paikkaan. Olen myös miettinyt, että entäs sitten, kun marsut ovat vanhempia eivätkä jaksa enää hyppiä mökkien katoille ja häkkilaatikoiden reunojen yli. Ehkä silloin on aika jollekin 140 cm * 70 cm:lle häkille.

2 kommenttia:

  1. SItten kun eivät jaksa hyppiä mökkien katoille niin voi hankkia mökit joiden kyljissä on rampit.
    http://www.zooplus.fi/shop/jyrsijat/hakkitarvikkeet/majat/puu/143071
    Oletko ikinä harkinnut taikakuutioaitausta? Sellaisissakin voi pitää puruja jos taiteilee esim. aaltomuovista (näin olen kuullut) laatikon pohjalle.

    VastaaPoista
  2. No, itse asiassa meillä on jo nuo mökit, mutta marsut eivät ole käyttäneet ramppia kuin kerran vaan ovat oppineet hyppäämään suoraan mökin katolle. Olemme ottaneet rampit pois, että marsuilla olisi enemmän kulkuaukkoja ja että rampit eivät veisi tilaa häkissä vaan marsuilla olisi esim. enemmän tilaa hyppiä häkkilaatikosta toiseen häkkilaatikoiden reunojen yli. Yksi ramppi tosin jätettiin tuoreheinäkorin eteen, koska Hugolla oli tapana mennä tuoreheinäkorin taakse ja siirtää se keskihäkkiin. Taikakuutioita ei ole meidän paikkakunnalla saatavissa. Kuopiosta niitä ehkä saisi, mutta sinne on matkaa.

    VastaaPoista