Hae

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Marsujen suhtautuminen ihmisiin

Marsut ovat tottuneet aika harvakseltaan muihin ihmisiin kuin minuun, koska olen hoitanut, käsitellyt ja sylitellyt niitä pääasiassa itse niiden yli kahden vuoden aikana, kun meillä on marsuja ollut. Nostan ne silloin tällöin miehen rinnan päälle, kun hän on makuulla, mutta parhaiten marsut taitavat viihtyä minun sylissäni. Vieraiden aikana marsut vetäytyvät mökkeihin ja pysyvät siellä. Ne lähtevät heti liikkeelle, kun ulko-ovi menee kiinni vieraiden jäljiltä.

Olen huomannut, että rutiinit ovat marsuille tärkeitä ja mieluisia ja edistävät kesyyntymistä. Robin ei paljon hätkähdä, vaikka häkin viereen menee, vaan se jatkaa touhujaan. Hugo sen sijaan menee yleensä mökkiin tai tunneliin. Se touhuilee kuitenkin normaalisti mökin ja tunnelin ulkopuolella silloin kun olemme istumassa puolentoista metrin päässä häkistä ja katsomassa vaikkapa tv:tä. Hugo ei myöskään meille tullessaan viettänyt ensimmäisiä päiviään mökissä, vaan lähti, ilmeisesti Robinin esimerkin seuraamana heti liikkeelle. Aamun ja illan heinien anto on marsuille mieluinen tapahtuma ja Hugokin unohtaa silloin arkuutensa ja menee valmiiksi takahäkin takamökin päälle päästäkseen parhaalle heinänsaantipaikalle, vaikka olen häkin luona. Lisäksi, kun annan myöhäisillalla niille heinäputket, niin Hugo oikein kurottaa kaulaansa putkea kohti.

Marsut antavat ottaa itsensä parhaiten kiinni ennen jaloittelua. Ne ovat yleensä silloin mökeissä siestalla ja kun mökin nostaa pois, niin Robin jää niille sijoilleen makaamaan ja antaa nostaa itsensä ylös. Hugo on nyt myös omaksunut tämän tavan, tosin se välillä menee tunneliin, tunnelin keskiaukosta ulos ja antaa ottaa sitten itsensä kiinni. Sen sijaan marsut eivät tykkää, jos niitä yrittää nostaa myöhemmin illalla syliin. Silloin ne juoksevat karkuun. Hugo on melko helppo saada lattialta kiinni: se menee mökkiin ja kun mökin nostaa pois, niin se menee mökin edessä olevaan tunneliin ja antautuu sieltä kiinni. Sen sijaan Robin on vaikea saada lattialta pois. Kun kumarrun nostaakseni sen syliin, niin se juoksee aina vähän matkaa eteenpäin. Vasta joutuessaan johonkin nurkkaan, se antautuu kiinni.

Lauantai-iltana Robin viihtyi etuhäkin etumökin katolla eikä paljon välittänyt vaikka otin siitä kuvan.


Robin sai seurakseen alakertaan Hugon.


Robin sylittelyssä maanantai-iltana.


Hugo sylittelyssä maanantai-iltana.


Välillä näinkin päin.


Tiistai-aamuna marsut päivystivät keskimökkien katoilla saadakseen aamuheinät.


Tiistai-iltana Robin oli miehen rinnan päällä.


Hugon vuoro oli seuraavana.


Hugo kaarnatunnelia pureksimassa.


Tuo kaarnatunneli alkaa olla niin kaluttu, että pitäisi hankkia uusi.


Robin ja Hugo heinän syönnissä torstai-iltana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti