Hae

perjantai 5. helmikuuta 2016

Turhakkeet ja hyödykkeet

Tämän postauksen aiheena on turhat ja hyödylliset hankinnat marsuille. Samalla kertaa, kun kävimme Robinin ja Rudin eläinliikkeestä, ostimme niille häkin, joka liikkeessä näytti suurelta mutta jonka koko kotona mitattuna oli 85 cm (pituus) * 55 cm (syvyys). Häkkiin mahtui kaksi mökkiä, yksi pikkutunneli, pajutunneli, ruokakuppi ja heinäkasa, eikä marsuille enää jäänyt juoksutilaa. Häkki oli käytössä vajaan kuukauden eikä sitä ole juuri sen jälkeen käytetty. Allaolevassa kuvassa häkki on ensimmäistä päivää käytössä. Häkin varusteisiin kuulunut muovimökki/taso poistettiin, että marsut eivät mökkiytyisi ja tilalle laitettiin pöytäliina häkin takaosan päälle. Tämä häkki oli selkeästi turhake ja maksoi 100 euroa.


Seuraavana marsuille hankittiin 100 cm pituinen kerroshäkki, jossa samassa tilauksessa tuli Thordis-tarvikesetti, johon kuului mökki, luonnonpuutunneli, portaat ja keinulauta. Minulla oli haaveena, että häkin alakerta olisi ruokailu/nukkumatila ja yläkerta marsujen kuntosali, jossa ne voisivat kiipeillä, kulkea keinulaudan päältä, pujotella tunnelissa ja levätä mökissä. Toisin kuitenkin kävi. Näistä kalusteista mahtui yläkertaan vain mökki ja portaat keskellä olevan kulkuaukon vuoksi.

Häkin alakerta on hyödyke, koska se on edelleen käytössä yhdistelmähäkin etuosana. Yläkerta on turhake, koska se nykyään on sängyn alla laatikossa.

Mökki on ollut käytössä kaksi vuotta, joten se on selkeästi hyödyke. Samoin molemmat marsut mahtuvat edelleen luonnonpuutunneliin, jota piti korottaa reilun kokoisin korotuspaloin.

Sitä vastoin portaat ovat turhake. Ensimmäisellä portaiden kokeilukerralla marsut Robin ja Rudi laitettiin portaiden yläosan päälle ja ne kiipesivät siitä alas. Sen jälkeen ne eivät kiipeilyä yhtään harrastaneet, eikä myöhemmin Hugokaan. Ainoat kiipeilypaikat ovat mökin katot. Marsut ovat kuitenkin jonkun verran maistelleet alinta porrasta. Jaksoimme sitkeästi pitää tätä portaikkoa jaloittelualueella pitkään ja marsut kulkivat sen ali, nykyään se on vaatehuoneessa laatikon pohjalla.


Keinulauta on samoin turhake. Robin on mennyt siitä pari kertaa läpi ja pudottanut pari kertaa keinulaudan pidikkeiltään. Muuten sitä ei ole juuri noteerattu.


Tammikuussa 2014 hankittiin myös tällainen pienikokoinen tunneli, joka oli alussa hyödyke, koska marsut olivat pieniä ja viihtyivät siinä hyvin. Pian se kuitenkin muuttui turhakkeeksi, koska marsut kasvoivat eivätkä mahtuneet enää tunneliin.


Kesällä 2014 mies osti marsuille pikkuruisia pellettejä paikallisesta ruokakaupasta eurolla. Ne pantiin tällaiseen kannelliseen astiaan. Niitä tarjottiin alussa marsuille, mutta marsut valikoivat pellettien seasta vain ne tutut pelletit, joita muutenkin syövät. Nämä jäivät tähän astiaan. Olisikohan jo aika heittää pois?


Joulukuussa 2015 tein tilauksen Zooplussalle ja tilasin mm. tällaisen luonnonkorkkitunnelin. Se oli liian ahdas eikä muutenkaan kiinnostanut marsuja, joten se heitettiin lopulta pois.


Useimmat turhat hankinnat on tehty ensimmäisen kuukauden aikana, kun meille tuli marsuja. Jatkossa on ehkä vähän viisastunut. Helmikuussa 2014 hankimme vielä toisen kerroshäkin, tällä kertaa pituudeltaan 120-senttisen. Muutaman kuukauden kuluttua luovuimme yläkerroksesta ja muutimme 100-cm:n ja 120-cm:n pituisten kerroshäkkien alakerrat yhdistelmähäkiksi, joka on vieläkin käytössä. 120-cm:n pituisen kerroshäkin yläkerran ritilikkö on käytössä kesäisin ulkohäkkinä. Yläkerrosten häkkilaatikot voivat vielä jonain päivänä muuttua turhakkeista hyödykkeiksi, jos nykyiset alakerran häkkilaatikot menevät huonoon kuntoon. Silloin ne voi korvata yläkerrosten häkkilaatikoilla (niiden aukot peitettyinä). Se on tosin epätodennäköistä, koska nykyisissä alakerran häkkilaatikoissa ei ole yhtään tahraa kahden vuoden käytön jälkeen. Niissä on käytössä paksu purukerros ja siivoan pissiset purut pois joka päivä.

Kaikki yhdistelmähäkissä olevat virikkeet ovat hyödykkeitä. Ne ovat kestäneet pitkäaikaista käyttöä eikä niitä ole tarvinnut uusia (no, ensimmäinen tuoreheinäkori oli niin mieleinen, että marsut pureskelivat siitä pohjan pois ja ostimme uuden tilalle).

Näkymää 120 cm:n pituisesta häkkiosasta. Ainut, mikä on vielä käytössä ensimmäisen häkkihankintamme mukana tulleena, on ruokakuppi vasemmassa reunassa.


Näkymää 100 cm:n pituisesta häkkiosasta. Nykyinen ratkaisu on siitä hyvä, että häkin yläosa on kokonaan avoin, joten marsujen nosto häkistä, heinän lisäys ja siivous on helppoa.


Kaikki jaloittelualueella olevat virikkeet ovat hyödykkeitä. Näissä kuvissa on mieheni näkemys siitä, että miten jaloittelualueen virikkeet piti tänä iltana järjestää.



Marsut jaloittelemassa virikkeiden järjestykseen tyytyväisinä.



4 kommenttia:

  1. Mulla on kokemusta tosta pienestä pajusillasta ja kiipeily portaikosta. Vieläkin kismittää toi pajusilta. Maksoi Faunattaressa noin kympin ja ne käytti sitä ihan pieninä. Sittemmin tuli ostettua tavarasetin mukana toinen pieni pajusilta ja laitoin ne nippusiteillä kiinni yhdeksi isoksi. Toimii se niinkin. Portaikkoa ei mun tietääkseeni yksikään minun marsuistani ole käyttänyt. Täysin turha siis. Pahin kaikista turhakkeista kuitenkin on vessaloota joka Faunattaressa maksoi muistaakseeni huimat 13 euroa. Sitä ne eivät ikinä käyttäneet ja kanankoipien mukana tulleet mustat laatikot ovat sittemmin osoittautuneet paljon hyödyllisemmiksi.

    VastaaPoista
  2. Tuo olikin hyvä vinkki, että pajusillat voi laittaa nippusiteillä yhteen, jos sattuisi niin, että meille tulisi vielä toinen pienehkö pajusilta. Meidän marsut kun ei suostu menemään mihinkään, mihin eivät mahdu kunnolla sisään. Robin ja Rudi painoivat meille tullessaan 300 - 350 grammaa ja kun kasvoivat yli reilusti yli kilon painoisiksi, niin silta- ja tunnelikokojakin piti suurentaa. Ei siis välttämättä käy samat kalusteet marsun poikasille ja aikuisille marsuille.

    Vessalaatikon hankintaa mekin harkittiin silloin, kun Robin ja Rudi tuli meille. Ei kuitenkaan hankittu ja hyvä niin, koska epäilen, ettei ne olisi sitä käyttäneet.

    VastaaPoista
  3. Vessalaatikoista on hyötyä kun ne laittaa oikeisiin paikkoihin eism. vesipullon tia heinätelineen alle. Kuitenkin eläinkaupan yleisin malli on sellainen kolmionmuotoinen, jossa on aika korkeat reunat. Isot matalareunaiset laatikot ovat paljon parempia ja heinää saa otettua helpommin, kun reuna ei peitä osaa heinätelineestä.

    VastaaPoista
  4. Meillä marsut papanoivat ja pissivät pääasiassa tunneleihin ja niiden alle ei ole mahdollista laittaa ainakaan kolmionmallista vessalaatikkoa. Sieltä tunnelin alta otan joka päivä pois pissiset ja papanaiset purut (tunnelin otan tietysti ensin pois paikaltaan).

    VastaaPoista