Hae

perjantai 15. tammikuuta 2016

Marsujen top 12

Tämänkertaisena aiheena ajattelin kertoa, että mitkä meidän marsuillamme ovat top 12-listalla, eli tykätyimmät virikkeet ja tilanteet. Listan järjestys ei ole mitenkään paremmuusjärjestyksessä, niin paljon en ole perillä marsujen sielunelämästä. Olen vain huomannut, että nämä virikkeet ja tilanteet ovat niille tykättyjä ja mieluisia.

1. Porkkanapallo - tai ruokapallo, mutta meillä sitä kutsutaan porkkanapalloksi, koska se täytetään aina porkkanasiivuilla. Nämä laitetaan etu- ja takahäkkiin päiväsiivouksen aikana, kun marsut ovat jaloittelemassa. Marsut nauttivat saadessaan vetää porkkanasiivut alas palloista kerta toisensa jälkeen sekä pureskella niitä ja aika monta kertaa illan aikana porkkanat saa laittaa takaisin palloon.

Olen toki tietoinen siitä, että joillain ulkomaisilla sivuilla on kuvattu sitä, miten marsu on työntänyt päänsä palloon, mutta meillä nämä pallot ovat pienempää kokoa (halkaisija 8 cm), eikä edes Hugon pää mahdu likimainkaan pallon aukoista. Silloin kun hankimme pallot, niin emme olleet vielä tietoisia vaaroista. Robin ja Rudi olivat silloin 3 kuukauden ikäisiä, eikä niillekään koskaan tapahtunut mitään vaaratilanteita.


2. Heinäputket. Käytän heinäputkien tekoon wc-paperin rullia tai talouspaperin puolikkaita rullia. Taitan toisen pään ja laitan toisesta päästä heinää sisään. Teen nämä aina valmiiksi samalla, kun annan iltaheinät marsuille. Marsut saavat heinäputket vähän ennen iltakymmentä ja puoli tuntia myöhemmin niistä on kiskottu heinät irti, jolloin täytän ne samoilla heinillä. Heinäputket löytyvät seuraavana aamuna tyhjinä ja pureskeltuina, jolloin otan ne häkistä pois.


3. Jaloittelualueen muuttelu. Muutan jaloittelualueen kalusteiden järjestystä monta kertaa viikossa. Marsut tykkäävät kiertää aluetta ja tutkia sitä. Sylittelen ensin Robinin ja sitten Hugon ennen jaloittelualueelle laittoa ja on hupaisaa katsoa, kun ne kiertävät kaikki mahdolliset kohteet.



4. Pajutunneli, joka on käytössä jaloittelualueella ja on sielläkin pureskeltu jo kuvassa näkyvään kuntoon, vaikka hankin sen vasta joulukuussa. Pitänee painaa nuo pureskelemattomat osat yhteen ja leikata pois muu, pureskeltu osa.


5. Musta-vihreä tunneli. Se laitettiin käyttöön viime kesänä ja siitä on tullut marsujen suosikkitunneli lattialla ollessa. Sen läpi juostaan, sitä mytätään ja sen alle kaivaudutaan.


6. JFarmin heinätunnelit. Ne ovat häkkikäytössä ja niistä on leikattu pohja pois. Lisäksi tunneleihin on tehty sivulle keskelle aukko kulkemista varten. Papanoiden määrästä päätellen marsut viihtyvät näissä tunneleissa kaikista eniten.


Tunnelin toiselle puolelle on tehty pienet reiät, joiden läpi on laitettu rautalankaa tunnelin kiinnittämiseksi häkin pystykalteriin. Näin marsut eivät saa siirreltyä tunneleita.


7. Ruoho, voikukanlehdet, ohra. Kun marsut pääsevät jaloittelualueelta häkkiin, niin ne menevät ensimmäseksi tuoreheinäkorin luo ja syövät. Ruokana on kesällä ruohoa ja voikukanlehtiä sekä talvella ohranversoja.

8. Heinänantotilanteet. Meillä annetaan lisäheinä, niin että marsut ovat häkissä sitä vastaanottamassa,  aamulla pian heräämisen jälkeen ja illalla kello yhdeksän aikaan (lisäksi ne saavat heinää jaloittelun jälkeen). Kun heinäpussi tulee keskimökin katolle, niin marsut kiirehtivät jo takahäkin takamökin katolle kilpaa. Kun ojennan heinätupon heinähäkkiin, niin katolla on useimmiten jo innokas odottaja. Siitä voisi päätellä sairauden, jos niitä ei jonain päivänä heinänsaanti kiinnostaisikaan.

9. Takahäkin takamökin katto heinänsyöntipaikkana. Tämä on vain suositumpi heinänsyöntipaikka, kuin keskimökki. Marsut menevät sen päälle aina ensin, tosin keskimökin vieressä olevan heinähäkinkin päältä katoavat aina heinät.

10. Etuhäkin etumökki nukkumapaikkana. Marsut kinastelevat usein, että kumpi saa tässä mökissä olla.

11. Pääsy puhtaille puruille purunvaihdon yhteydessä. Marsut nauttivat siitä, että saavat taapertaa puhtailla puruilla päästyään jaloittelualueelta häkkiin. Ne tutkivat silloin joka paikan.

12. Näkkäri. Meidän marsut syövät Prismasta saatavaa Sport-näkkäriä. Se on todella kovaa ja siis hyvää hampaille. Laitan mökkien viereen yhteensä puolitoista palaa ja se häviää noin kolmen päivän aikana. Näkkärin syönnin luulisi lihottavan, mutta nytkin Robinin paino oli edelleen 1350 grammaa ja Hugon paino 1050 grammaa. Tämä näkkäri on riittoisaa: yhdessä paketissa on kaksi tällaista pakkausta.


Robin ja Hugo olivat tänään taas jaloittelualueella. Tässä ollaan uunin vieressä. Uunin ja kaapin välissä on marsunmentävä aukko, johon olen laittanut esteeksi Pandan konvehtirasioita: kaksi vierekkäin ja yhden vielä litistettynä niiden päälle.


Tässä on Hugo tutkimusretkellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti