Hae

perjantai 18. joulukuuta 2015

Ohran kasvatusta, Terra-poly vet voiteesta ja muutakin

OHRAN KASVATUS

Me ollaan kasvatettu ohraa talven aikana ja tässä on pienet ohjeet, että miten se onnistunut.

1. Ohran kasvatukseen tarvitaan matalia, suorakaiteen muotoisia pahvilaatikoita (ilmaiseksi useista kaupoista), muovia mullan alle ja ympärille, multaa, ohran siemeniä, kelmua viljelyksen päälle ensimmäisten päivien ajaksi.

2. Muovi muotoillaan laatikkoon sopivaksi.

3. Multaa laitetaan laatikon pohjalle muutaman senttimetrin kerros ja se tasoitetaan.

4. Ohran siemenet ripotellaan. Allaolevassa kuvassa ohra on tässä vaiheessa.


5. Siemenet peitetään ohuella multakerroksella ja multa painellaan kevyesti kiinni siemeniin.

6. Viljelys kastellaan melko runsaasti.

7. Viljelyksen yläpuolelle laitetaan esim. Elmukelmua laatikon reunojen tasolle.

8. Muutaman päivän päästä, kun ohra itää, kelmu poistetaan ja viljelys kastellaan.

9. Tämän jälkeen viljelystä kastellaan muutaman päivän välein.

10. Ohra on valmista leikattavaksi n. yhdeksän päivän kuluttua siitä, kun se on laitettu.

Allaolevassa kuvassa on edellinen ohraviljelmä valmiina leikattavaksi.


TERRA-POLY VET-VOITEESTA

Aikaisemmassa blogikirjoituksessani en ollut varma, onko mm. huuliruven hoidossa käytettävä Terra-Poly vet-voide reseptilääke. Nyt asioin apteekissa muissa asioissa ja kysyin siitä samalla. Ja kyllä - se on reseptilääke, eli sen käyttö vaatii yhteydenottoa eläinlääkäriin.

MUITA PIENIÄ TAPAHTUMIA VIIKON VARRELTA

Viime viikon perjantai-iltana laitoin marsupojille heinäputket, toisen tunneliin ja toisen tunnelin sekä tuoreheinäkorin väliin - että marsut voisivat pureskella niitä rinnakkain. Kumpikin löytyi lopulta Hugon käytöstä.


Samaisena iltana kokeilin, että mitä marsut tykkäisivät etuhäkissä vastahankitusta pajusillasta. Mutta kuinkas sitten kävikään.


Marsut kulkivat pajusillan läpi pari kertaa, eivätkä menneet sen jälkeen edes etuhäkin etumökkiin,  pajusillan alle eikä pajusillan takana olevaan tilaan, joten JFarmin heinätunneli vaihdettiin illan mittaan takaisin paikalleen.


Jonain iltana marsut olivat näin sopuisasti heinän syönnissä keskenään.


Takahäkin takamökki on ollut todella vähäisellä käytöllä, paitsi heinänsyöntipaikkana, joten maanantaina päätin kokeilla, että mitä marsut tykkäisivät, jos vaihtaisin sen lattialla olleeseen mökkiin. Näin olisi tullut häkkiin myös yhtenäinen ilme.


Takahäkin takamökki siirrettiin vuorostaan lattialle. Mutta kuinkas sitten kävikään.


Marsut eivät välittäneet uudesta ratkaisusta vähääkään. Itse asiassa ne siirtyivät heinän syöntiin keskimökkien vieressä olevan toisen heinähäkin luo. Niinpä alkuperäinen mökki sai taas paikkansa takahäkin takaosassa ja heti marsutkin innostuivat sinne heinän syöntiin menemään. Tämä kuva on tiistaiaamulta, joten pojat ovat kerinneet mellastaa häkissä yön yli ja näkymä on sen mukainen.


Tiistaina yritimme tehdä jotain sille, että marsut kiinnostuisivat luonnonkorkkitunnelista. Mieheni leikkasi siitä yläosan pois ja sitten se laitettiin taas lattialle marsuja varten. Marsut kävivät sitä porukalla ensimmäisenä iltana vähän tutkimassa, mutta eipä se ole ollenkaan kiinnostanut sen jälkeen, vaikka kokeilimme sitäkin, että käänsimme sen.


Keskiviikko-iltana korvasin entisen, puoli vuotta palvelleen musta-vihreän tunnelin uudella. Entisestä oli sisäänmenoaukot pureskeltu ja ne valahtivat kasaan niin pian kuin marsut menivät läpi. Tässä uudessa on napakat sisäänmenoaukot, mutta tuntuu melkein siltä, että entinen oli marsuille mieleisempi. Ne viihtyvät nykyään aivan toisella suunnalla keittiössä, eli akselilla labyrintin päässä oleva mökki, pajusilta (silloin kun se on lattialla eikä häkissä), pajutunneli ja heinänsyöntiteline. Kuvassa vasemmalla oleva kaksiosainen heinätunnelikin on nykyään niiden mielestä paljon suositumpi kuin ennen. Se on hankittu syksyllä 2014 ja on edelleen hyvässä kunnossa.


Tosin uudenkin tunnelin osaavat marsut mytistellä näin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti