Hae

perjantai 4. syyskuuta 2015

Marsujen huoltoon kuluva aika

Blogissa Marsumayhem oli mielenkiintoinen postaus marsujen huoltoon ja asumusten siivoukseen kuluvasta ajasta. Niinpä päätin minäkin tehdä omani.

Meillä päivittäiset marsupuuhat jakaantuvat kolmeen osaan: esivalmistelut, häkin siivous ja loppuhommat.

Esivalmistelut:
  • omenapalan kuoriminen sekä porkkanoiden kuoriminen ja paloittelu
  • vitamiinjauheen ja veden sekoittaminen ruiskuihin
  • keittiön kalustaminen marsutarvikkeilla
  • marsujen sylittely ja vitamiinin anto sekä marsujen keittiöön laitto
 Näihin kuluu aikaa 25 minuuttia.

Häkin siivous:
  • Tyhjennän juomapullot, huuhtelen ne ja täytän uudelleen
  • Pesen vitamiininantovälineet
  • Poistan kalusteet, kangasaluset ja ruuat häkistä
  • Siivoan puruista ruuantähteet, pissikohdat ja papanat ihan vain poimimalla ne
  • Laitan puhdasta purua tarpeen mukaan
Näihin kuluu aikaa 30 minuuttia.

Loppuhommat
  • Laitan kalusteet ja ruuat paikoilleen häkkiin
  • Otan marsut keittiöstä ja laitan häkkiin
  • Tyhjennän keittiön marsutarvikkeista sekä siivoan lattian papanoista ja pisseistä
Näihin kuluu aikaa 25 minuuttia.

Mies käy hakemassa tuoreheinän ja voikukanlehdet sillä aikaa, kun siivoan häkin, joten en laske sitä mukaan.

Yhteensä päiväsiivoukseen kuluu siis 80 minuuttia ja kuukausitasolla (olettaen, että kuukaudessa on keskimäärin 30 päivää) 2400 minuutttia eli 40 tuntia.

Tarvetta kakkakanjonien ja rasvarauhasten puhdistukseen ei ole ollut, joten niihin ei ole kulunut yhtään aikaa. Kynsienleikkuu kestää 5 minuuttia per marsu. Pesuja ja kampaamisia ei ole tehty. Marsun perushuoltoon kuluu siis 10 minuuttia kuukaudessa.

Kolmen viikon välein eli n. 1 - 2 kertaa kuukaudessa meillä tehdään häkin purujen vaihto, jolloin häkin ritiläosa otetaan pois ja häkkilaatikot viedään ulos tyhjennettäväksi. Sen jälkeen pyyhin ne kostealla sieniliinalla. Tämän jälkeen häkkilaatikot täytetään uusilla puruilla ja ritilikkö asetetaan takaisin paikalleen. Tämä kaikki vie n. 15 minuuttia enemmän aikaa, kuin jos noukkisin vain papanat ja pissikohdat puruista. Tähän kuluu siis aikaa 15 - 30 minuuttia kuukaudessa.

Talviaikana eli suurimpana osana vuodesta meillä kasvatetaan ohraa, joka pannaan kasvamaan kahdeksan päivän välein. Yksi ohranlaittokerta pitää sisällään entisen viljelmän tyhjentämisen laatikosta, uuden mullan laittamisen, ohransiementen kylvämisen ja sen peittämisen mullalla sekä kastelun. Siihen menee aikaa 15 minuuttia /kerta, eli kuukausitasolla 60 minuuttia.

Kaikki edellämainittu yhteenlaskettuna meillä menee marsujen huoltoon 41 tuntia 25 - 35 minuuttia.

Tälle päivälle osui taas häkin purujen tyhjennys, joten nyt syyskuussa tyhjennetään purut häkistä kaksi kertaa. Kuvassa on vasemman puolen häkki siivouksen jälkeen.


Tässä kuvassa on oikeanpuoleinen häkki siivouksen jälkeen. Häkissä oikealla puolella oli aikaisemmin puinen teline, jossa on heiniä ja siemenrenkaita, mutta koska marsut eivät noteeraa sitä häkissä, niin se saa olla keittiön lattialla aina silloin, kun ne ovat keittiössä. Siellä ne ovat sentään tyhjentäneet sitä niin, että kohta saa lisätä uutta heinää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti