Hae

perjantai 11. syyskuuta 2015

Kirjauksia

Kun Robin ja Rudi tulivat meille, niin aloin heti kirjata vihkoon niiden painoja ja kynsienleikkuuta. En onnistunut ottamaan vihkosta kovin selkeää kuvaa, mutta siinä on ylireunassa Robinin ja Rudin (myöhemmin Hugon) nimet sekä allekkain päivämäärät, painot ja ruksit kynsienleikkuun merkiksi.


Merkillepantavaa vihkoa katsoessa oli se, kuinka Rudin paino oli vielä 15.5 1450 g ja kuinka se virtsakivien aikana putosi 26.6 mennessä 1040 g:aan.

Myöhemmin aloin kirjata vihkoon myös seuraavia aiheita: tapahtumat, terveys ja sairaus, sekä heinän, c-vitamiinin, pellettien ja purujen kulutus. Kaikille näille on oma aukeamansa.

TAPAHTUMAT

Tapahtumissa on seuraavia aiheita:

  • tuoreen heinän saannin alkamis- ja loppumisajankohta kesällä
  • milloin ja kuinka paljon marsuille tuli ohransiementä, milloin sen kasvatus aloitettiin ja miten paljon sitä oli jäljellä keväällä ja milloin sen kasvatus keväällä lopetettiin
  • milloin marsut alkoivat olla keväällä ulkona ja milloin ulkoilukausi loppui
  • Hugon tulo meille

TERVEYS JA SAIRAUS

Terveys- ja sairaus -aukeamassa on kuvaus Rudin sairauden etenemisestä, eläinlääkärikäynneistä ja hoito-ohjeista, sekä eutanasiasta, päivämäärien kanssa.

HEINÄ, C-VITAMIINI, PELLETIT, PURU

Näille on kullekin oma aukeamansa, jossa on määrä, paketin avaamisajankohta ja loppumisajankohta. Niiden mukaan meillä on kulunut viimeisen kuukauden aikana heinää, c-vitamiinia, pellettiä ja puruja seuraavasti:

Heinä

Heinää on kulunut 12.8 - 11.9 välisenä aikana n. 4 kg, eli kaksi isoa 2 kg pakettia. Yhden paketin hinta on 6 euroa, joten heinään on kulunut 12 euroa.

C-vitamiini

C-vitamiinipurkki (90 g) kestää kuukauden ja sen hinta on 7 euroa, joten kuukaudessa c-vitamiiniin kuluu 7 euroa.

Pelletit

5 kg:n paketti pellettejä on nyt Hugon aikana riittänyt kahdelle marsulle n. viideksi kuukaudeksi, ja sen hinta oli postikulujen kanssa 12,90, joten pelleteille tulee kuukaudessa hintaa 2,58 euroa.

Puru

Purupusseja on avattu 8.7 20 kg pussi ja 24.7 25 kg:n pussi. 20 kg:n pussia on kerran käytetty uusien purujen vaihtoon ja muuten päiväsiivouksessa purujen täydennykseen. Se on melkein lopussa ja sen hinta oli 7.90 eli kuukausitasolla 3,95. 25 kg pussista on otettu purua purujen vaihtoon kaksi kertaa ja siitä saa purujen vaihdon ehkä vielä yhden kerran. Kun hinta oli 8,90, niin 8,90/3 on 2,97. Meillä vaihdetaan purut kerran kolmessa viikossa, joten määrät yhdistettynä (olettaen, että vaihdamme purut alkukuusta ja loppukuusta ja käytämme ensin 20 kg:n pussia ja sitten 25 kg:n pussia) on 3,95 + 2,95 = 6,90 euroa.

Kaikki yhteensä

Heinät, c-vitamiini, pelletit ja puru yhteenlaskettuna meillä menee marsujen huoltoon yhteensä 28,48 euroa kuukaudessa. Kun siihen lisätään vihkon ulkopuolelta porkkanan ja omenan kulutus (meidän marsut eivät syö esim. kurkkua, salaattia, tomaattia tai paprikaa), niin niiden määrät kuukausitasolla ovat porkkana 3 kg /3,50 euroa ja omena 6 kappaletta /1,50 euroa, yhteensä 5 euroa. Niinpä yhteissumma on 33,48 euroa. Olen aikaisemmin arvioinut, että marsujen huoltoon kuluisi kuukausitasolla 30 euroa, joten 33,48 on hieman enemmän.

4 kommenttia:

  1. Semmoinen juttu, että jos ostat c-rakeita niin se ei ole kokonaan c-vitamiinia. Jos ostaa sellaista c-vitamiinia joka on vain c-vitamiinia se kestää pidempään kun ei tartte annostella niin paljon. Yleensä nämä tuotteet ovat samanhintaisia.

    VastaaPoista
  2. Se on minuakin mietityttänyt, että c-rakeissa on niin vähän c-vitamiinia. Toisaalta, kun siinä on gluukosia, niin marsut ottavat sitä mielellään. Itse asiassa, kun yritimme tarjota marsuille toista c-vitamiinimerkkiä, niin toinen marsuistamme ei ottanut sitä, vaan halusi nimenomaan c-rakeita.

    VastaaPoista
  3. Itse en ole niin tarkkaa päässyt seuraamaan marsujen c-vitamiinin saantia. Annan sitä niille aina silloin tällöin. Ote siihen säännölliseen antamiseen on alkanut lipsua vähän... Mä oon miettinyt sitä, että kun sitä c-vitamiinia on niin vähän, ettei sitten se ekana kupille tuleva syö niitä kaikkia vitamiineja? Koitin yhdessä vaiheessa korvata c-vitskun keltaisella paprikalla, mut enään niille ei maistu paprika lainkaan. Se siitä ideasta sitten. Makuasioista on paha kiistellä marsujen kanssa. t. just 6kiloa ostanut pellettiä, joka ei maistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä annetaan c-vitamiini veteen liotettuna ruiskulla suoraan suuhun. Siinä on vain se ongelma, että osa vitamiinista pakkautuu ruiskun kärkeen eikä liukene kokonaan veteen.

      Poista